Đánh giá một số chỉ tiêu chất lượng vị thuốc Bạch truật sao cám mật ong theo điều kiện chế biến

Minh Nhut Truong 1, Truc Phuong Nguyen 1, Lan Phuong Le Thi 1,
1 Faculty of Traditional Medicine, University of Medicine and Pharmacy at Ho Chi Minh City

Main Article Content

Abstract

Baizhu (Rhizoma Atractylodis macrocephalae) was investigated the honey-frying procedure according to Circular 30/2017/TT-BYT and evaluated several quality criteria. Roasting temperature has the greatest influence on the physico-chemical characteristics of Baizhu, especially the loss of drying and extracts in medicinal herb values. The honey and bran ratio also significantly affect the content of substances in the traditional ingredient. The study developed the roasting process of Baizhu with optimal conditions of roasting temperature of 230 oC, honey ratio of 0.5 %, and bran ratio of 10 %.

Article Details

References

1. Nguyễn Phương Dung, (2020), Chế biến dược liệu, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.
2. Bộ Y tế, (2017), Thông tư 30/2017/TT-BYT về hướng dẫn phương pháp chế biến các vị thuốc cổ truyền, Hà Nội, ngày 11 tháng 07 năm 2017.
3. Hội đồng Dược điển Việt Nam, (2019), Bạch truật (Rhizoma Atractylodis macrocephalae), Dược điển Việt Nam V, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.
4. Gu S., Li L., Huang H., Wang B., Zhang T., (2019), “Antitumor, antiviral, and anti-inflammatory efficacy of essential oils from Atractylodes macrocephala Koidz. Produced with different processing methods”, Molecules, 24(16), pp. 2956.
5. Yang L., Yu H., Hou A., et al, (2021), “A Review of the Ethnopharmacology, Phytochemistry, Pharmacology, Application, Quality Control, Processing, Toxicology, and Pharmacokinetics of the Dried Rhizome of Atractylodes macrocephala”, Front Pharmacol, 12, pp. 727154.
6. Zhang J., Cao G., Xia Y., Wen C., Fan Y., (2014), “Fast analysis of principal volatile compounds in crude and processed Atractylodes macrocephala by an automated static headspace gas chromatography-mass spectrometry”, Pharmacogn Mag, 10(39), pp. 249-253.
7. Rong S., Lin H., Gao N., (2011), “Study on processing technology and processing principles of Atractrylodis macrocephalae Rhizoma”, Zhongguo Zhong Yao Za Zhi, 36(8), pp. 1001-1003.